spettan

Direktlänk till inlägg 17 januari 2010

Café au lait bröd

Av spettan - 17 januari 2010 17:22

 



Ca 24 st


2 dl krossad råg eller havregryn

3 dl vatten

50 g jäst

2 msk farinsocker

1/2 dl mörk sirap

2 tsk salt

1/2 dl majsolja

2 1/2 dl mjölk

2 1/2 dl starkt kaffe

9 dl rågsikt

ca 3-4 dl vetemjöl


Koka upp krossad råg och vatten.

Låt koka i tre minuter.

Blanda jäst, farin, sirap, salt och olja i en bunke.

Ljumma mjölken och kaffet (37°), häll det i bunken och rör om tills jästen löser sig.

Tillsätt rågsikten lite i taget, när all rågsikt är inblandad tillsättes den avsvalnande rågen.

Arbeta sedan in vetemjöl tills degen nätt och jämt släpper bunkens kanter, ska inte vara allt för fast deg.

Låt degen jäsa övertäckt i bunken 15-20 minuter.

Knåda degen lätt på väl mjölat bakbord.

Dela degen i fyra delar, och varje del i sex bitar.

Rulla till bullat eller skär och lägg på plåt med bakplåtspapper.

Täck över och låt jäsa 30-40 minuter.

Grädda i 225° i mitten av ugnen ca 12 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk.


Det här receptet kommer från Vår Bostad nr 5/1996. 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av spettan - 13 juni 2022 16:47


Har inte lagt ut något på länge! Så det blir ett långt sommarlov. Trevlig sommar! ...

Av spettan - 10 maj 2022 18:15


Nordanvindar och duggregn! Hoppas det nappar?

Av spettan - 5 maj 2022 07:24


Tänker på twistband när jag ser det här!

Av spettan - 2 maj 2022 17:16


Virka är något jag inte kan känns inte så viktigt heller för vad skulle jag virka! ...

Av spettan - 30 april 2022 21:15


Tyvärr var den inte öppen.

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2010 >>>

Länkar

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv

Gästbok

Sök i bloggen

Spettan

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards