Direktlänk till inlägg 17 januari 2010
Ca 24 st
2 dl krossad råg eller havregryn
3 dl vatten
50 g jäst
2 msk farinsocker
1/2 dl mörk sirap
2 tsk salt
1/2 dl majsolja
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl starkt kaffe
9 dl rågsikt
ca 3-4 dl vetemjöl
Koka upp krossad råg och vatten.
Låt koka i tre minuter.
Blanda jäst, farin, sirap, salt och olja i en bunke.
Ljumma mjölken och kaffet (37°), häll det i bunken och rör om tills jästen löser sig.
Tillsätt rågsikten lite i taget, när all rågsikt är inblandad tillsättes den avsvalnande rågen.
Arbeta sedan in vetemjöl tills degen nätt och jämt släpper bunkens kanter, ska inte vara allt för fast deg.
Låt degen jäsa övertäckt i bunken 15-20 minuter.
Knåda degen lätt på väl mjölat bakbord.
Dela degen i fyra delar, och varje del i sex bitar.
Rulla till bullat eller skär och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Täck över och låt jäsa 30-40 minuter.
Grädda i 225° i mitten av ugnen ca 12 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Det här receptet kommer från Vår Bostad nr 5/1996.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|