Direktlänk till inlägg 11 april 2021
3 g färsk jäst (jag tar 1/2 tsk torrjäst)
300 g kallt vatten
90 g durumvetemjöl
300 g vetemjöl special
1-1 1/2 tsk salt
Blanda alla ingredienser rör tills allt blandats ordentligt.
Täck bunken med lock eller plastfolie, låt stå i rumstemperatur 8-10 timmar (jag låter det stå över natten).
Sätt ugnen på 250 grader med en plåt. Strö sedan rikligt med durumvetemjöl på en bakhandduk och skrapa försiktigt degen ur bunken. Dra ut den till en kvadrat och vik ner övre långsidan mot mitten och vik sedan nedre långsidan så att skarven hamnar på mitten. Vänd degen så att skarven hamnar nedåt. Vik duken löst över brödet och låt jäsa ungefär i 40 minuter.
Baka av brödet. Vänd över degen på en bit bakplåtspapper så att skarven hamnar uppåt. Låt papperet med brödet glida in på den heta plåten via en skärbräda och lägg några isbitar på den nedre plåten. Efter 15 minuter öppnar du luckan och vädrar lite. Fortsätt att vädra ungefär var femte minut tills brödet stått inne 30-35 minuter. Du kan när som helst sänka temperaturen till 200 eller 225 grader om du tycker att brödet börjar få lite för mycket färg. I min ugn som är gammal så tror jag brödet skulle ha blivit ännu bättre om den fått stå 5 minuter till och gräddats. Ta ut brödet och låt svalna på ett galler.
Receptet är från Martin Johansson.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 | ||||||
5 | 6 |
7 |
8 | 9 | 10 |
11 | |||
12 |
13 | 14 | 15 |
16 | 17 |
18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 |
23 |
24 |
25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 |
30 |
|||||
|