Alla inlägg under december 2010
1,5 kg Lax
1/2 dl Salt
1 dl Socker
2 msk Rosépeppar
2 st Spansk peppar, röd
Receptet är beräknat för 8 personer som huvudrätt och för 15 personer till buffé
Skölj laxen i kallt vatten och torka av den. Putsa laxen fin från fett och hinnor. Dra bort ryggbenen med tång (pincett).
Kärna ur och hacka chilin. Stöt rosépepparn och chili i mortel tills det är finkrossat.
Blanda socker, salt, rosépeppar och chili väl. Gnid in blandningen på laxens köttsida.
Låt laxen stå ute i rumstemperatur tills kryddblandningen börjar smälta och gå in i laxen. Ställ sedan i kylen minst ett dygn.
Receptet kommer från www.norskfisk.se
20 portioner
7,5 dl creme fraiche
1 dl glögg
1 dl florsocker
5 pepparkakor
20 snapsglas eller liknande små glas
Vispa creme fraichen med en elvisp i några minuter tills den tjocknar.
Tillsätt glögg och florsocker och fortsätt vispa en stund till.
Ställ in i kylen i ca 1 timme.
Rör om krämen lite.
Fördela krämen i glasen.
Smula pepparkakorna och strö över krämen.
Receptet kommer från www.blossa.se
Cirka 20 tryfflar
1 1/2 dl russin
ca 3/4 dl starkvinsglögg + 1/2 dl starkvinsglögg
1 1/2 dl vispgrädde
450 g mörk choklad, 70 %
2–3 msk smör
Glasyr:
100 g mörk choklad
50 g skalad, hackad mandel
Lägg russinen i blöt i 1 dl glögg.
Koka upp vispgrädden i en liten teflonkastrull.
Bryt ner chokladen i bitar och låt den smälta i grädden under omrörning.
Dra kastrullen av plattan och vispa ner smöret.
Låt svalna lite och smaksätt med en halv deciliter glögg.
Låt svalna och ställ i kylskåpet medan det stelnar lite grann.
Låt russinen rinna av och rör ner dem i tryffelmassan.
När tryffelmassan känns fast nog formas den till drygt valnötsstora kulor med hjälp av teskedar som doppats i hett vatten.
Lägg kulorna i kylskåpet att stelna helt.
Glasyr:
Smält chokladen i en liten kastrull, rulla chokladkulorna i den smälta chokladen och därefter i finhackad mandel.
Lägg dem på ett fat i kylskåpet att stelna.
Upprepa proceduren med ytterligare ett lager choklad.
Lägg i kylskåpet tills de ska serveras.
Receptet kommer från www.hbl.fi
Alternativ till mögelost och pepparkakor till glöggen.
450 g chèvre
3 msk crème fraiche
1 tsk flytande honung
20 pepparkakor
Gör så här
Skala bort det vita på getosten.
Mixa osten med crème fraiche, smaka av med lite honung.
Rulla smeten till små bollar.
Krossa pepparkakorna till smulor.
Rulla bollarna i smulorna
Servera direkt!
Receptet kommer från www.tindraglogg.se
Spännande kombination med röding till whiskyglögg. (Receptet går även att göra med t ex rökt strimlad renstek istället för fisk)
1 rektangulärt tunnbröd + 1 msk olivolja till pensling
100 g varmrökt röding eller annan varmrökt fisk
2 msk hjortronsylt
1 msk crème fraiche
salt & peppar
citron
dill till garnering
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Skär trekanter av tunnbrödet och pensla med olivoljan.
Rosta i ugnen tills de har fått en fin gyllenbrun färg och låt svalna.
Plocka fisken fri från ben, blanda samtliga ingredienser, smaka av med salt och peppar och lite pressad citron.
Gör sedan små ägg av smeten och lägg på den breda sidan av tunnbröden, garnera med liten dillvippa.
(Ev. kan man garnera med en miniklick hjortronsylt, för lite mer färg).
Receptet kommer från www.dufvenkrooks.se
ca 10 personer till buffé
5 lussekatter
10 skivor rökt lax
70 g philadelhiaost
30 g crème fraiche
1-2 citroner
dill till garnering
smör till stekning
Gör så här:
Blanda philadelphiaost och crème fraiche och häll upp i en spritspåse.
Dela laxskivorna i tre olika stora delar. Skiva lussekatterna i 2 cm tjocka skivor och stek i smör så att de blir som en toast.
Spritsa ut lite philadelphiaostblandning på brödet, lägg på en bit lax.
Garnera med lite spritsad ostblandning, en citronskiva och dill.
Peppra slutligen några varv med svartpepparkvarnen.
Receptet kommer från www.dufvenkrooks.se
Läckra parmesanknyten med bra sälta till söt glögg.
140 g Kvibille gräddädelost
10 skivor parmaskinka
4 färska fikon
färsk timjan
Dela osten i 20 bitar.
Dela skinkskivorna på mitten.
Dela fikonen i 20 klyftor.
Lägg ost, fikon och timjan på varje skinkskiva och vik ihop paketet.
Receptet kommer från www.tindraglogg.se.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 |
|||
27 | 28 |
29 | 30 | 31 | |||||
|