spettan

Alla inlägg under december 2010

Av spettan - 7 december 2010 14:30

1,5 kg Lax

1/2 dl Salt

1 dl Socker

2 msk Rosépeppar

2 st Spansk peppar, röd


Receptet är beräknat för 8 personer som huvudrätt och för 15 personer till buffé

Skölj laxen i kallt vatten och torka av den. Putsa laxen fin från fett och hinnor. Dra bort ryggbenen med tång (pincett).

Kärna ur och hacka chilin. Stöt rosépepparn och chili i mortel tills det är finkrossat.

Blanda socker, salt, rosépeppar och chili väl. Gnid in blandningen på laxens köttsida.

Låt laxen stå ute i rumstemperatur tills kryddblandningen börjar smälta och gå in i laxen. Ställ sedan i kylen minst ett dygn.


Receptet kommer från www.norskfisk.se

Av spettan - 6 december 2010 12:30


20 portioner


7,5 dl creme fraiche

1 dl glögg

1 dl florsocker

5 pepparkakor


20 snapsglas eller liknande små glas


Vispa creme fraichen med en elvisp i några minuter tills den tjocknar.

Tillsätt glögg och florsocker och fortsätt vispa en stund till.

Ställ in i kylen i ca 1 timme.

Rör om krämen lite.

Fördela krämen i glasen.

Smula pepparkakorna och strö över krämen.



Receptet kommer från www.blossa.se

Av spettan - 5 december 2010 16:30


Cirka 20 tryfflar


1 1/2 dl russin

ca 3/4 dl starkvinsglögg + 1/2 dl starkvinsglögg

1 1/2 dl vispgrädde

450 g mörk choklad, 70 %

2–3 msk smör


Glasyr:

100 g mörk choklad

50 g skalad, hackad mandel


Lägg russinen i blöt i 1 dl glögg.

Koka upp vispgrädden i en liten teflonkastrull.

Bryt ner chokladen i bitar och låt den smälta i grädden under omrörning.

Dra kastrullen av plattan och vispa ner smöret.

Låt svalna lite och smaksätt med en halv deciliter glögg.

Låt svalna och ställ i kylskåpet medan det stelnar lite grann.

Låt russinen rinna av och rör ner dem i tryffelmassan.

När tryffelmassan känns fast nog formas den till drygt valnötsstora kulor med hjälp av teskedar som doppats i hett vatten.

Lägg kulorna i kylskåpet att stelna helt.


Glasyr:

Smält chokladen i en liten kastrull, rulla chokladkulorna i den smälta chokladen och därefter i finhackad mandel.

Lägg dem på ett fat i kylskåpet att stelna.

Upprepa proceduren med ytterligare ett lager choklad.

Lägg i kylskåpet tills de ska serveras.


Receptet kommer från www.hbl.fi


Av spettan - 4 december 2010 12:30


Alternativ till mögelost och pepparkakor till glöggen. 


450 g chèvre 

3 msk crème fraiche 

1 tsk flytande honung 

20 pepparkakor 


Gör så här 

Skala bort det vita på getosten.  

Mixa osten med crème fraiche, smaka av med lite honung. 


Rulla smeten till små bollar. 

Krossa pepparkakorna till smulor. 

Rulla bollarna i smulorna 

Servera direkt! 


Receptet kommer från www.tindraglogg.se




Av spettan - 3 december 2010 14:30


Spännande kombination med röding till whiskyglögg. (Receptet går även att göra med t ex rökt strimlad renstek istället för fisk)


1 rektangulärt tunnbröd + 1 msk olivolja till pensling

100 g varmrökt röding eller annan varmrökt fisk

2 msk hjortronsylt

1 msk crème fraiche

salt & peppar

citron

dill till garnering


Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.

Skär trekanter av tunnbrödet och pensla med olivoljan.

Rosta i ugnen tills de har fått en fin gyllenbrun färg och låt svalna.

Plocka fisken fri från ben, blanda samtliga ingredienser, smaka av med salt och peppar och lite pressad citron.

Gör sedan små ägg av smeten och lägg på den breda sidan av tunnbröden, garnera med liten dillvippa. 


(Ev. kan man garnera med en miniklick hjortronsylt, för lite mer färg).


Receptet kommer från www.dufvenkrooks.se


Av spettan - 2 december 2010 15:00


ca 10 personer till buffé


5 lussekatter

10 skivor rökt lax

70 g philadelhiaost

30 g crème fraiche

1-2 citroner

dill till garnering

smör till stekning


Gör så här:

Blanda philadelphiaost och crème fraiche och häll upp i en spritspåse.

Dela laxskivorna i tre olika stora delar. Skiva lussekatterna i 2 cm tjocka skivor och stek i smör så att de blir som en toast.

Spritsa ut lite philadelphiaostblandning på brödet, lägg på en bit lax.

Garnera med lite spritsad ostblandning, en citronskiva och dill.

Peppra slutligen några varv med svartpepparkvarnen.


Receptet kommer från www.dufvenkrooks.se


Av spettan - 1 december 2010 21:15

Läckra parmesanknyten med bra sälta till söt glögg. 


140 g Kvibille gräddädelost 

10 skivor parmaskinka

4 färska fikon

färsk timjan 


Dela osten i 20 bitar.

Dela skinkskivorna på mitten.

Dela fikonen i 20 klyftor.

Lägg ost, fikon och timjan på varje skinkskiva och vik ihop paketet. 


Receptet kommer från www.tindraglogg.se.


Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< December 2010 >>>

Länkar

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv

Gästbok

Sök i bloggen

Spettan

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards