spettan

Alla inlägg under december 2010

Av spettan - 15 december 2010 16:00


ca 30 stycken


Ingredienser 

200 g rumsvarmt smör eller margarin

3 dl Dansukker Florsocker

5½ dl havregryn

1½ dl marsanpulver, kallrörd 

2-4 msk kallt vatten

200 g vit choklad

kokosflingor



Rör samman matfett och florsocker.

Tillsätt havregrynen, marsanpulvret och det kalla vattnet.

Rulla bollar som ställs i frysen.

Smält chokladen över vattenbad.

Doppa bollarna i den smälta chokladen och därefter i kokosflingor.

Förvaras kallt.


Receptet kommer från www.dansukker.se.


Av spettan - 14 december 2010 12:30

4-8 portioner - Tid 30 minuter och 24 timmars marinering


Ingredienser:

1 burk (420 gr) urvattnade sillfiléer, i bitar 

1 rödlök i skivor

1 purjolök i skivor

1 morot i slantar

0,5 dl hackad dill


Lag:

1,5 dl vatten

0,5 dl ättiksprit (12%)

1,5 dl strösocker

0,75 dl sherry

1 lagerblad

5 hel nejlika

2 tsk gult senapsfrö

2 tsk krossad kryddpeppar

1 tsk krossad korianderfrö


Koka alla ingredienser till lagen i en rostfri kastrull tills sockret är löst.

Varva sill och grönsaker i en glasburk med lock. Slå på den kalla lagen och låt stå i kylen ett dygn innan servering.

Av spettan - 13 december 2010 11:30

4-8 portioner - Tid 30 minuter och marinering ett dygn


Ingredienser:

1 burk inläggningssill (420 g)

4 msk gräslök skivad

4 msk dill hackad

1 rödlök skivad

1 lagerblad i bitar

10 kryddpepparkorn grovt krossade

4 kryddnejlikor krossade

1 morot i tunna skivor 

rivet eller strimlat skal från en apelsin (endast det orange)


Apelsinlag:

1,5 dl ättiksprit (12%)

1,5 dl strösocker

saften av 1 stor apelsiner


Skölj av sillen i kallt vatten och skär i 2 cm breda bitar.

Varva sill, gräslök, dill, rödlök, morötter, apelsinskal och kryddorna i en stor burk med lock.

Koka lagen tills sockret löst sig.

Låt lagen kallna och häll den över sillen. Ställ i kylskåp minst ett dygn innan servering.

Av spettan - 12 december 2010 14:15


  


1 burk inlagd sill (ca 550g)

½ apelsin, gärna ekologisk

1 dl crème fraiche, gärna lätt

½ dl majonnäs

1 msk honung

½ tsk krossad svartpeppar


Garnering:

dill


Ta upp sillen ur lagen och skär sillfiléerna i bitar om de inte redan är det. Borsta apelsinen och riv av skalet på halva apelsinen. Pressa ur saften.

Blanda saft och skal med crème fraiche, majonnäs, honung och peppar.

Vänd ner sillbitarna.

Låt gärna sillen stå övertäckt i kylskåp ett dygn.


Garnera med dill.


(Sillen håller sig fräsch i kylskåp 4-5 dagar.)


Receptet kommer från www.coop.se


Av spettan - 12 december 2010 11:28

Nu blev det inte en adventskalender med 24 luckor. Detta på grunda av att jag missade 11 december - Hur det gick till - Har jag ingen aning om! I luckorna 11 och 12 var det tänkt att vara sillinläggningar, men det blir Nalle Puhs sill senare i dag och två till sillar till veckan.

Av spettan - 10 december 2010 19:15


Det finns många recept på gravad lax. Jag tycker att den ska skilja sig tydligt från rimmad lax, och alltså tillagas med en större del socker än salt. Som variation kan man smörja in laxen med 1–2 matskedar konjak, armagnac, gin eller calvados innan resten av kryddorna tillsätts. Man kan även grava vitling (som dock måste vara absolut färsk) på samma vis, men då utesluta dillen. Också hälleflundra bereds med fördel på samma sätt, men fisken ska då smörjas in med 2 matskedar flytande honung innan resten av kryddorna tillsätts.



6-8 portioner

1 kg laxfilé med skinn, delad i två sidor

eller i bitar

4 msk strösocker

3 msk salt

2 tsk grovkrossade vitpepparkorn

1 dl grovhackad dill



Torka av laxen. Avlägsna alla ben och fenor med en vass kniv och en plattång. Låt skinnet vara kvar..

Blanda socker, salt och peppar och gnid in laxen med en del av blandningen. Lägg ena biten med skinnsidan nedåt på botten av en form. Strö blandningen över. Strö över dillen. Lägg på den andra laxbiten med skinnsidan uppåt. Strö över det sista av blandningen.

Täck formen med plastfolie och lägg eventuellt på en skärbräda och en tyngd. Låt stå i kylskåp i 1–2 dygn. Vänd på fisken efter halva tiden.

Häll av lagen som bildats. Skrapa av kryddorna och skär laxen på snedden i breda, tunna skivor. 


Receptet kommer från DN.


Av spettan - 9 december 2010 19:15

1,5 kg Lax

1,5 dl Salt

1 dl Socker

1 st Apelsin

1 st Citron

1 st Lime

1 msk Grönpeppar


Receptet är beräknat för 8 personer som huvudrätt och för 15 personer till buffé


Skölj laxen i kallt vatten. Torka. 

Skär bort fett, hinnor och dra bort ryggbenen med tång alt. pincett.

Tvätta citrusfrukterna och riv det yttersta skalet fint. Hacka grönpepparn.

Blanda det rivna skalet med salt, socker och grönpepparn.

Gnid in citrusblandningen på laxen. Avsluta med att pressa saften ur citrusfrukterna och slå det över laxen.

Låt laxen vila i rumstemperatur minst en timme innan den ställs i kylskåpet, minst ett dygn.

Färdigt!


Receptet kommer från www.norskfisk.se

Av spettan - 8 december 2010 16:00

1,5 kg Lax

1/2 dl Salt

1 dl Socker

Vitpepparkorn, grovkrossade

Dill, grovhackad

1 dl Akvavit

Dillstjälkar


Receptet är beräknat för 8 personer som huvudrätt och för 15 personer till buffé


Skölj laxen i kallt vatten och torka av den med papper. Putsa sedan laxen fin från fett och hinnor. Dra bort ryggbenen med tång (pincett).

Bryt dillstjälkarna och krossa dem lite. Blanda kryddblandningen, grovhackad dill och tillsätt dillstjälkarna.

Gnid blandningen väl på laxens köttsida.

Avsluta med akvaviten och låt sedan laxen vila i rumstemperatur minst en timme.

Ställ laxen kylskåpskallt minst ett dygn.


Receptet kommer från www.norskfisk.se

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< December 2010 >>>

Länkar

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv

Gästbok

Sök i bloggen

Spettan

RSS


Skapa flashcards