Alla inlägg under december 2010
ca 30 stycken
Ingredienser
200 g rumsvarmt smör eller margarin
3 dl Dansukker Florsocker
5½ dl havregryn
1½ dl marsanpulver, kallrörd
2-4 msk kallt vatten
200 g vit choklad
kokosflingor
Rör samman matfett och florsocker.
Tillsätt havregrynen, marsanpulvret och det kalla vattnet.
Rulla bollar som ställs i frysen.
Smält chokladen över vattenbad.
Doppa bollarna i den smälta chokladen och därefter i kokosflingor.
Förvaras kallt.
Receptet kommer från www.dansukker.se.
4-8 portioner - Tid 30 minuter och 24 timmars marinering
Ingredienser:
1 burk (420 gr) urvattnade sillfiléer, i bitar
1 rödlök i skivor
1 purjolök i skivor
1 morot i slantar
0,5 dl hackad dill
Lag:
1,5 dl vatten
0,5 dl ättiksprit (12%)
1,5 dl strösocker
0,75 dl sherry
1 lagerblad
5 hel nejlika
2 tsk gult senapsfrö
2 tsk krossad kryddpeppar
1 tsk krossad korianderfrö
Koka alla ingredienser till lagen i en rostfri kastrull tills sockret är löst.
Varva sill och grönsaker i en glasburk med lock. Slå på den kalla lagen och låt stå i kylen ett dygn innan servering.
4-8 portioner - Tid 30 minuter och marinering ett dygn
Ingredienser:
1 burk inläggningssill (420 g)
4 msk gräslök skivad
4 msk dill hackad
1 rödlök skivad
1 lagerblad i bitar
10 kryddpepparkorn grovt krossade
4 kryddnejlikor krossade
1 morot i tunna skivor
rivet eller strimlat skal från en apelsin (endast det orange)
Apelsinlag:
1,5 dl ättiksprit (12%)
1,5 dl strösocker
saften av 1 stor apelsiner
Skölj av sillen i kallt vatten och skär i 2 cm breda bitar.
Varva sill, gräslök, dill, rödlök, morötter, apelsinskal och kryddorna i en stor burk med lock.
Koka lagen tills sockret löst sig.
Låt lagen kallna och häll den över sillen. Ställ i kylskåp minst ett dygn innan servering.
1 burk inlagd sill (ca 550g)
½ apelsin, gärna ekologisk
1 dl crème fraiche, gärna lätt
½ dl majonnäs
1 msk honung
½ tsk krossad svartpeppar
Garnering:
dill
Ta upp sillen ur lagen och skär sillfiléerna i bitar om de inte redan är det. Borsta apelsinen och riv av skalet på halva apelsinen. Pressa ur saften.
Blanda saft och skal med crème fraiche, majonnäs, honung och peppar.
Vänd ner sillbitarna.
Låt gärna sillen stå övertäckt i kylskåp ett dygn.
Garnera med dill.
(Sillen håller sig fräsch i kylskåp 4-5 dagar.)
Receptet kommer från www.coop.se
Nu blev det inte en adventskalender med 24 luckor. Detta på grunda av att jag missade 11 december - Hur det gick till - Har jag ingen aning om! I luckorna 11 och 12 var det tänkt att vara sillinläggningar, men det blir Nalle Puhs sill senare i dag och två till sillar till veckan.
Det finns många recept på gravad lax. Jag tycker att den ska skilja sig tydligt från rimmad lax, och alltså tillagas med en större del socker än salt. Som variation kan man smörja in laxen med 1–2 matskedar konjak, armagnac, gin eller calvados innan resten av kryddorna tillsätts. Man kan även grava vitling (som dock måste vara absolut färsk) på samma vis, men då utesluta dillen. Också hälleflundra bereds med fördel på samma sätt, men fisken ska då smörjas in med 2 matskedar flytande honung innan resten av kryddorna tillsätts.
6-8 portioner
1 kg laxfilé med skinn, delad i två sidor
eller i bitar
4 msk strösocker
3 msk salt
2 tsk grovkrossade vitpepparkorn
1 dl grovhackad dill
Torka av laxen. Avlägsna alla ben och fenor med en vass kniv och en plattång. Låt skinnet vara kvar..
Blanda socker, salt och peppar och gnid in laxen med en del av blandningen. Lägg ena biten med skinnsidan nedåt på botten av en form. Strö blandningen över. Strö över dillen. Lägg på den andra laxbiten med skinnsidan uppåt. Strö över det sista av blandningen.
Täck formen med plastfolie och lägg eventuellt på en skärbräda och en tyngd. Låt stå i kylskåp i 1–2 dygn. Vänd på fisken efter halva tiden.
Häll av lagen som bildats. Skrapa av kryddorna och skär laxen på snedden i breda, tunna skivor.
Receptet kommer från DN.
1,5 kg Lax
1,5 dl Salt
1 dl Socker
1 st Apelsin
1 st Citron
1 st Lime
1 msk Grönpeppar
Receptet är beräknat för 8 personer som huvudrätt och för 15 personer till buffé
Skölj laxen i kallt vatten. Torka.
Skär bort fett, hinnor och dra bort ryggbenen med tång alt. pincett.
Tvätta citrusfrukterna och riv det yttersta skalet fint. Hacka grönpepparn.
Blanda det rivna skalet med salt, socker och grönpepparn.
Gnid in citrusblandningen på laxen. Avsluta med att pressa saften ur citrusfrukterna och slå det över laxen.
Låt laxen vila i rumstemperatur minst en timme innan den ställs i kylskåpet, minst ett dygn.
Färdigt!
Receptet kommer från www.norskfisk.se
1,5 kg Lax
1/2 dl Salt
1 dl Socker
Vitpepparkorn, grovkrossade
Dill, grovhackad
1 dl Akvavit
Dillstjälkar
Receptet är beräknat för 8 personer som huvudrätt och för 15 personer till buffé
Skölj laxen i kallt vatten och torka av den med papper. Putsa sedan laxen fin från fett och hinnor. Dra bort ryggbenen med tång (pincett).
Bryt dillstjälkarna och krossa dem lite. Blanda kryddblandningen, grovhackad dill och tillsätt dillstjälkarna.
Gnid blandningen väl på laxens köttsida.
Avsluta med akvaviten och låt sedan laxen vila i rumstemperatur minst en timme.
Ställ laxen kylskåpskallt minst ett dygn.
Receptet kommer från www.norskfisk.se
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 |
|||
27 | 28 |
29 | 30 | 31 | |||||
|