spettan

Alla inlägg under juli 2010

Av spettan - 5 juli 2010 20:27


Om möjligt, låt ligga över natten. Annars ett par timmar före grillning.


1 dl  apelsinjuice, koncentrerad

1 msk  ingefära, riven

1 msk  honung

1 msk  japansk soja

1 st  vitlöksklyftor, pressade

salt och peppar


Blanda alla ingredienser. Lägg kycklingen (bitar eller filéer i marinaden).


Gör även den kalla såsen till denna kyckling.



Mango chutney-sås

1 msk  apelsinjuice, koncentrerad

2,5 dl  crème fraiche 17%

salt och peppar

1,5 dl  mango chutney



Blanda alla ingredienser. 


Receptet kommer från Tasteline.


Av spettan - 5 juli 2010 20:21

1 msk matolja

3 skivor bacon

1 st gul lök

1 st röd chilifrukt

0,25 st  ananas

2 st vitlöksklyftor

0,5 dl farinsocker

1 burk krossade tomater

0,5 dl mörk rom

1 st lime


Kärna ur och finhacka chilifrukten.

Skala och hacka vitlök fint.

Tärna baconskivorna i små tärningar. Fräs alltsammans i en tjockbottnad kastrull.

Tillsätt farinsocker och låt smälta.


Skär skalet av ananasen med en vass kniv. Skär bort den hårda stocken som sitter i mitten, tärna i halvcentimeter stora kuber (det går även bra att använda konserverad ananas). 


Häll i krossade tomater, rom, ananas och limejuice i kastrullen. Låt småkoka 30-60 minuter tills konsistensen är bra. Smaka av med salt och peppar.


Receptet kommer från Tasteline.

Av spettan - 5 juli 2010 20:07

2 msk worcestershiresås

3 msk tomatpuré

2 msk whisky

1 msk farinsocker

1 riven gul lök

3 msk olja


Blanda alla ingredienser och koka upp. Låt puttra i några minuter.

Låt sedan svalna under omrörning.


Receptet kommer från Aftonbladet.


Jag brukar byta ut farinsocker mot en kolasås från Farmor Ediths eller lönnsirap. Passar väldigt bra till revbenspjäll. 


Av spettan - 5 juli 2010 20:04

2,5 dl oxbuljong

0,5 dl dijonsenap

1 msk vitvinsvinäger

0,5 dl worcestershiresås

1 dl tomatpuré

0,5 msk hickory liquid smoke

1 tsk chilipulver

1 krm chiliflingor

0,5 dl farinsocker

0,5 dl strösocker


Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull.

Koka upp och låt sjuda 1-2 timmar tills den har tjocknat. Rör om ofta.

Servera såsen till grillmiddagen eller använd den att pensla på köttet mot slutet av grilltiden. 


Receptet kommer från Tasteline.

Av spettan - 4 juli 2010 19:29

Ännu en härlig sommardag med klarblå himmel är snart till ända. Sitter och väntar på efterrätten, som blir jordgubbar med glass. Men först måste middagen få sjunka ned. Det blev fylld grillad lax med stekt sidfläsk och senap till det potatis, purjolök, mjukost, soltorkade tomater och riven ost i smördeg. Gott och enkelt. 


  


Av spettan - 3 juli 2010 21:14

Så var tryffeln använd, var orolig att bäst före datumet hade varit. Men den hade hållbarhet till 2012. Njutit av solen i dag. Herrn i huset roade sig med att göra Palt till lunch i 30 graders värme, det var en riktigt god lunch. Nu till middag blev det Grillad lammytterfilé, varm potatissallad med färska örter och tryffelsås. Den rätten kommer att göras fler gånger, men det var helt onödigt med såsen, eftersom potatissalladen var tillräckligt bra smaksatt med alla örter och osten.


  

Av spettan - 2 juli 2010 19:22

Har helt missat uppdrag 365 dagar. Det innebär att man tar ett foto varje dag. Kanske något att fundera på. Men jag tror jag skulle få prestationsångest. Oj, där kom ordet som jag inte gillar - ångest. Men i det här sammanhanget kan jag faktiskt tro att jag skulle få det. Ett av mina favoritobjekt att fota är humlor, speciellt i flykten. Men här kommer en stillasittande humla, årets första, på bild alltså.


  

Av spettan - 1 juli 2010 20:31


Nu ska tryffeln komma till användning som jag köpt för ett år sen eller eller två. Receptet är från svt:s Stjärnorna på Slottet.


  


Ingredienser:

ca 160 gram lammytterfilé/person

salt och nymalen vitpeppar

600 gram nykokt potatis

80 gram nyriven parmesansost

1 msk var av finhackad färsk basilika, persilja, timjan, rosmarin samt gräslök

1 dl bästa olivoljan

2 klyftor pressad vitlök, salt och nymalen svartpeppar

1 schalottenlök

2 dl vatten 

1 dl koncentrerad oxfond på flaska

3 dl rött vin

1 msk socker

50 gram smör

50 gram svart vintertryffel, fint hackad

salt och nymalen vitpeppar

grillade valfria grönsaker, t.ex röd och gul paprika, sparris, grön och gul zucchini.


Att göra:

Börja med såsen, i en tjockbottnad kastrull. Först smälter man sockret, tillsätt sedan löken, rödvinet, fonden samt vattnet.

Koka ihop tills hälften återstår, sila av och smaka av med salt och peppar. Håll varm.

Koka potatisen så den precis är färdig. Medan potatisen kokar blandas de övriga ingredienserna ihop i en stor skål.

Grilla lammfilén till önskad stekgrad. Blanda den kokta potatisen med ört, olja och parmesanblandningen. Smak av med salt och peppar.

Koka upp såsen och montera den med smöret och sist i med tryffeln. (Har man ingen tryffel kan man tillsätta lite tryffelolja efter tycke och smak.)

Lägg grönsakerna underst, potatissalladen vid sidan av lammfilé och slå såsen runt!


Receptet är beräknat till 4 personer.


Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15
16
17 18
19 20 21 22 23 24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Juli 2010 >>>

Länkar

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv

Gästbok

Sök i bloggen

Spettan

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards