spettan

Alla inlägg under januari 2010

Av spettan - 20 januari 2010 19:01

Jaha, så var det dags att besöka tandläkaren. Det är visserligen några år sen sist. Eftersom tandhygienisten är så duktig, jag med för den delen. Har eventuellt en inflammation och två småsaker enligt röntgen, som tandhygienisten tog. Låter dyrt, Som jag brukar säga - Det svider mer i plånboken än i käften!

Av spettan - 19 januari 2010 18:48

... snoozningen imorse. Jag snoozade inte på det vanliga viset. Istället ställde jag om larmet, en halvtimme. Vet inte om det är bättre, inte var jag piggare i alla fall. Men det kan bero på andra omständigheter.


... Valle är en mycket sällsynt gäst nu för tiden. Det är bara att njuta. Det innebär att vallningarna är betydligt färre nu än för 2 månader sedan.  Så det verkar fungera med naturpreparatet. Eller kan det bero på vädret, vill inte tro det. Det återstår att se. Ska bli spännande att se hur det slutar när kuren är slut.


                                  

Av spettan - 18 januari 2010 19:16


Igen. Och igen. Varje morgon samma visa, när väckarklockan ringer. Faller jag för frestelsen att trycka på snooze. På min mobil kan jag välja, 5, 10 eller 20 minuters snooze. Fungerar mindre bra, för inte blir jag piggare. Så nu har jag hittat lite artiklar att det inte gör mig piggare. Vilket sambon påpekat hela tiden, som inte förstår varför jag snoozar. Snoozefunktionen lades in i väckarklockorna på 1950-talet. Då var mekaniken inne i klockorna standardiserad och ingenjörerna blev tvungna att sätta en bestämd tid. Det blev nio minuter. Man räknade ut att det var en lagom tid att sova innan man faller i djupsömn. Då sover man bara lätt. 


Tre anledningar till att inte snooza

- Sömnen blir avbruten och upphackad

- Det också bli svårare att somna nästa natt

- Sömnbesvär kan förvärras


Har du också svårt att vakna på morgonen? Skippa snoozeknappen – den förvärrar dina sömnproblem. 

- Vi får väl se, jag lovar att jag ska försöka låta bli, redan imorgon.




Av spettan - 17 januari 2010 18:33

2 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

1 knippe basilika

1 burk körsbärstomater 400 g

en nypa socker

1/2 burk creme fraiché

salt

svartpeppar

150 g minimozarella


Hetta upp olivoljan i en panna.

Tillsätt fint hackad vitlök och låt den bli mjuk utan att ta färg.

Rör mer grovt hackad basilika.

Häll på burken med tomater.

Tillsätt sockret och låt koka upp.

Rör ner creme fraiché och till sist minimozarellan. 

Smaka av med salt och svartpeppar.

Häll såsen över pastan.

Av spettan - 17 januari 2010 18:20

Bästa receptet på foccacian hittils av alla olika recept jag provat. 


12 g jäst

2 dl ljummet vatten

5 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

1 tsk honung

2 msk olivolja

1/2 tsk finhackad rosmarin

1 dl svart oliver


Smula jästen i en bunke, slå på vatten och rör ut jästen.

Rör först ner lite av mjölet, sedan salt, honung, olivolja och rosmarin.

Arbeta in resterande mjöl och arbeta till en slät och smidig deg.

Låt jäsa övertäckt på dragfri plats i 40 minuter.

Stjälp upp degen på en bakpappersklädd plåt som är oljad och tunt strödd med salt.

Låt jäsa 30 minuter.

Strö på oliverna och tryck ner dem i degen.

Ringla lite olja över och strö över ett tunt lager salt.

Grädda i 225° ca 20 minuter.

Låt svalna under bakduk.


    



Av spettan - 17 januari 2010 18:10

4 st filébitar (150 g)

salt

svartpeppar

2 tsk gula senapsfrön, krossade i mortel

2 tsk bruna senapsfrön, krossade i mortel


Krydda laxbitarna med salt, peppar och senapsfrön. 

Stek dem 2-3 minuter på varje sida i en smord panna med lite olja.


Getostpotatis


600 g kokt potatis , skivad

3-4 små salladslökar, skivad

1/2 röd paprika, skuren i småbitar

150 g kärnfria vindruvor

150 g getost, skuren i småbitar

1/2 dl rostade pinjenötter

havssalt

olivolja


Värm potatisen i olivolja, tillsätt salladslök och paprika och smaksätt med lite salt.

Låt allt bli varmt och blanda i druvor och getost.

Servera getostpotatisen överströdd med pinjenötter.



Av spettan - 17 januari 2010 17:34

24 st


50 g jäst

6 dl vatten

1/2 dl olja

2 tsk salt

100 g valnötter

5 dl lantbrödsmjöl

10-11 dl vetemjöl


Smula ner jästen i en bunke.

Ta 37 gradigt vatten och rör ut jästen i lite av vattnet och tillsätt resten tillsammans med olja, salt och grovhackade valnötter, blanda väl.

Rör ner lantbrödsmjölet och det mesta av vetemjölet.

Arbeta ihop till en smidig deg.

Strö över lite mjöl och låt jäsa under duk i ca 35 minuter.

Arbeta ihop degen på mjölat bord, dela degen i 4 delar och varje del i sex bitar.

Rulla till bullar eller skär och lägg på plåt men bakplåtspapper.

Grädda i 250° ca 10 minuter i mitten av ugn.

Av spettan - 17 januari 2010 17:22

 



Ca 24 st


2 dl krossad råg eller havregryn

3 dl vatten

50 g jäst

2 msk farinsocker

1/2 dl mörk sirap

2 tsk salt

1/2 dl majsolja

2 1/2 dl mjölk

2 1/2 dl starkt kaffe

9 dl rågsikt

ca 3-4 dl vetemjöl


Koka upp krossad råg och vatten.

Låt koka i tre minuter.

Blanda jäst, farin, sirap, salt och olja i en bunke.

Ljumma mjölken och kaffet (37°), häll det i bunken och rör om tills jästen löser sig.

Tillsätt rågsikten lite i taget, när all rågsikt är inblandad tillsättes den avsvalnande rågen.

Arbeta sedan in vetemjöl tills degen nätt och jämt släpper bunkens kanter, ska inte vara allt för fast deg.

Låt degen jäsa övertäckt i bunken 15-20 minuter.

Knåda degen lätt på väl mjölat bakbord.

Dela degen i fyra delar, och varje del i sex bitar.

Rulla till bullat eller skär och lägg på plåt med bakplåtspapper.

Täck över och låt jäsa 30-40 minuter.

Grädda i 225° i mitten av ugnen ca 12 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk.


Det här receptet kommer från Vår Bostad nr 5/1996. 



Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2010 >>>

Länkar

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv

Gästbok

Sök i bloggen

Spettan

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards