Pajdeg
2 dl vetemjöl
75 g smör
1 msk kallt vatten
Fyllning
300 g kassler, skinka eller bacon
en halv purjolök
1 apelsin (pressad)
1 dl hasselnötter
0,5 g saffran
3 ägg
2 dl mjölk
salt, peppar
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.Tryck ut den i en pajform ca 23 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Ställ kallt i ca 15 minuter, sätt ugnen på 200 grader.Skär köttet i strimlor. Snitta och skölj purjon och skär den i tunna ringar. Fräs kött och purjo i lite matfett i stekpannan. Pressa över apelsinen och låt juicen koka in. Hacka nötterna grovt. Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar. Stöt saffranet i en mortel och rör ned i äggblandningen. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Fördela kött och purjo i pajskalet. Häll över äggblandningen och strö över nötterna. Grädda pajen ca 25 minuter.
Det här receptet kommer från SvD.
Jag brukar byta ut hasselnötter mot valnötter och en burk kikärter som extra ingrediens.