Direktlänk till inlägg 28 oktober 2009
Den här soppan har följt med från DN sedan 2001 - den håller måttet än idag!
En underbart god och lättlagad soppa trots ganska många ingredienser. Receptet är för 5-6 personer. Förbered alla grönsakerna. (Då blir hela matlagningen på något lustigt vis mycket trevligare.) Börja sedan med att fräsa lök och vitlök i oljan i en stor gryta eller kastrull. Lägg efter några minuter i fänkål, morot och potatis. Häll i fiskfond eller vatten. Smula ner buljongtärningar, om de ska vara med, och torkad timjan. Öppna tomatburken, klipp tomaterna i bitar med kökssax direkt ner i burken (det blir godare än krossade tomater). Häll i tomaterna. Koka upp och låt soppan koka 25-30 minuter under lock. Lägg i saffran och vin när ungefär halva koktiden har gått. HIT kan man med fördel förbereda dagen innan och i så fall ge soppan ett hastigt uppkok när det är dags för de sista momenten.Servera förslagsvis fisksoppan med aioli och riktigt gott bröd.
INGREDIENSER
600-700 g torsk- eller gösfilé
2 gula lökar, hackade
vitlöksklyftor, fint skivade
2 msk olivolja
6-7 medelstora råa potatisar i små kuber
1 stånd (350 g) färsk fänkål i strimlor
1 stor morot i tunna slantar
1 burk hela tomater (400 g)
1,4 liter fiskfond eller vatten med 4 tärningar fiskbuljong
salt, lite nymald svartpeppar
1 1/2 tsk timjan
1 kuvert (1/2 g) saffran
2-3 dl torrt vitt vin
saft av 1/2 apelsin (kanske mer)
300-400 g räkor
basilika eller bladpersilja
gärna färsk timjan
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|